Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elvehetik a világörökséget Tok
  2007-09-05 17:09:28, szerda
 
  Elvehetik a világörökséget Tokajtól

Szocialista vállalkozó is erőművet építene a Hegyalján
2007. szeptember 5. 12:18

Aláírásgyűjtést kezdeményeztek és levélben kértek segítséget az UNESCO-tól a tokajiak a világörökségi védettségű tokaj-hegyaljai borvidék védelme érdekében. A területen napi ezer kamion forgalma teszi elviselhetetlenné az életet, és három erőmű rémével is meg kell küzdeniük. Kettő megépítése ellen, úgy tűnik, sikeresen küzdöttek, ám az MSZP-közeli vállalkozó, Hujber Ottó szalmaerőműve már novemberben épülni kezdhet, bár a környéken nincs is szalma. A tokajiak az UNESCO-nak írt levél mellett aláírást is gyűjtenek a beruházás ellen.

Három erőmű tervéből kettő ellen már sikeresen védekeztek a hegyaljaiak, a harmadik azonban kifoghat rajtuk. Hiába sikerült megakadályozni - legalábbis ideiglenesen, és nagyrészt a szlovákiai város civiljeinek köszönhetően - a felvidéki Trebisovon (Tőketerebesen) tervezett szén- és a magyar oldalon, a Zempléni-hegységben lévő Aranyos-völgybe álmodott vízi [2] erőművet, a szerencsi szalmatüzelésű erőmű ellen eddig hiába tiltakoztak a világörökségi területen a világ legismertebb magyar termékét, a tokaji bort készítő borászok.

Pontosabban ők még remélik, hogy nem hiába, bár az idő nagyon sürgeti őket: az erőmű építését tervező Hujber Ottó, a szocialista párt vállalkozói tagozatának egykori elnöke érdekeltségébe tartozó BHD Hőerőmű Kft. ugyanis már jogerős építési engedéllyel és egységes környezethasználati engedéllyel is rendelkezik, így novemberben akár meg is kezdheti az építkezést Szerencsen. A tokajiak azonban még nem adták fel a küzdelmet. Levelet írtak a világörökségi minősítéseket kezelő, párizsi székhelyű UNESCO-nak, emellett aláírást gyűjtenek a beruházás ellen, és jogászok azt is vizsgálják, hogyan lehetne jogi úton megakadályozni az erőmű építésének elkezdését.

A hivatalok szerint minden rendben

Azt, hogy megkésve reagáltak az eseményekre, Mészáros László, a Tokaj Renaissance Egyesület elnöke azzal magyarázza, hogy az egyesület csak idén májusban kérelmezte, hogy a tokajiakat képviselve az eljárásban ügyféli jogállása legyen. Erre az engedélyező hatóságoktól három hónappal később, augusztus 23-án kaptak választ, amiben arról tájékoztatták őket, hogy a beruházók mindennek megfeleltek, így a határozatot jogerőre emelték.

A tokajiak - a tiltakozáshoz csatlakozott a Tokaji Bormívelők Egyesülete és a Tokaji Borút Egyesület is - ekkor írták meg levelüket Párizsba. Erről Mészáros László azt mondja: volt már arra példa, hogy egy világörökségi védettségű területen azért nem valósult meg egy beruházás, veszélyeztette volna a világörökségi besorolást. Példaként említi, hogy Drezdában egy hidat nem építettek meg azért, mert nem illett a védett területbe.

Veszélyezteti a hagyományokat

Márpedig a borászok szerint a szalmaerőmű nem illene a borvidékre. Érveiket hosszasan sorolja Mészáros László. Egy ilyen erőmű megvalósulása veszélyezteti a minőségi szőlő- és borkészítés hagyományos környezetét, presztízsét, s ezzel együtt a tokaji és magyar borok általános megítélését. Az erőmű épülete 35 méter magas lenne, Mészáros szerint egy ekkora ipari létesítmény a világörökségi területen - igaz, annak nem a központi részén, az úgynevezett magövezetben, hanem csak a pufferzónában, de mégis - elfogadhatatlan (a térséget korábban egy másik káros hatás is érte, amikor a borvidék központjában hulladéktárolót létesítettek).

A térségben ráadásul nincs is szalma, azt nyolcvan kilométeres körzetből szállítanák Szerencsre, ami évi húszezer kamionnyi pluszforgalmat jelentene a balti, szlovák, lengyel, román és bolgár tranzitforgalom miatt már így is fulladozó [4], naponta ezernyi kamionnal terhelt térségnek. A tokajiak szerint az erőmű jelentős légszennyezést okozna, megépítéséhez tudomásuk szerint a Szerencs előtt megkeresett Miskolc azért is nem járult hozzá, mert a város levegőjében már most is magas egyebek mellett a nitrogén-dioxid koncentrációja.

Erőmű bárhol lehet, aszú csak a Hegyalján

A tokajiak attól is félnek, hogy a szerencsi objektum negatív hatással lesz az egész tokaji borvidék turizmusára, borászatára, hiszen az erőműnek a térségi mikroklímára gyakorolt hatását sem ismerik. Ráadásul miközben szőlészetből és borászatból a térségben több ezren élnek, egy hasonló nagyságú, ötven megawattos erőmű üzemeltetését Nyugat-Európában csak néhány tucat ember végzi, vagyis sokkal több emberre Szerencsen sem lesz szükség.

A tokajiak a hétvégi budapesti borfesztivált is felhasználják arra, hogy támogatókat gyűjtsenek a tiltakozáshoz. Szombaton 11 órakor aláírásokat gyűjtenek ennek érdekében, mert ahogyan Mészáros László fogalmazott, még hisznek abban, hogy a világon egyedülálló Tokaji borvidéket meg tudják őrizni jelenlegi állapotában az utókornak. Mert ahogyan mondják, szervesanyag-tüzelésű erőművel szinte mindenütt lehet energiát termelni, tokaji aszú azonban csak Tokaj-Hegyalján készülhet.

index.hu - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tranzitforgalom, hulladéktárolót, aláírásgyűjtést, elfogadhatatlan, érdekeltségébe, veszélyeztette, világörökséget, megakadályozni, koncentrációja, kezdeményeztek, pluszforgalmat, szalmatüzelésű, légszennyezést, felhasználják, veszélyezteti, világörökségi, tiltakozáshoz, üzemeltetését, megépítéséhez, hagyományokat, borfesztivált, tájékoztatták, szalmaerőműve, minősítéseket, pufferzónában, tőketerebesen, megvalósulása, létesítettek, mikroklímára, központjában, magövezetben, szőlészetből, ideiglenesen, köszönhetően, legismertebb, csatlakozott, világörökséget Tokajtól, világörökségi védettségű, területen napi, környéken nincs, beruházás ellen, harmadik azonban, szlovákiai város, felvidéki Trebisovon, magyar oldalon, szerencsi szalmatüzelésű, világörökségi területen, világ legismertebb, tokaji bort, erőmű építését, szocialista párt, építkezést Szerencsen, Hujber Ottó, Hőerőmű Kft, Mészáros László, Tokaj Renaissance Egyesület, Tokaji Bormívelők Egyesülete, Tokaji Borút Egyesület, Erről Mészáros László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Png rózsa csokor  Éretlen vers  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Png férfi  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 20  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Radikális szeretet  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fehér virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az engedelmesség miért nem vál...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Hiányzik  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Próbálj meg ...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szívem  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Idő  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A kételkedés kezelése  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Irgalom és ítélet  Bounty krémes  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A sors  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép napot kívánok  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga 
Bejegyzés Címkék
világörökséget Tokajtól, világörökségi védettségű, területen napi, környéken nincs, beruházás ellen, harmadik azonban, szlovákiai város, felvidéki Trebisovon, magyar oldalon, szerencsi szalmatüzelésű, világörökségi területen, világ legismertebb, tokaji bort, erőmű építését, szocialista párt, építkezést Szerencsen, tokajiak azonban, világörökségi minősítéseket, erőmű építésének, hivatalok szerint, egyesület csak, tokajiakat képviselve, eljárásban ügyféli, engedélyező hatóságoktól, beruházók mindennek, határozatot jogerőre, tiltakozáshoz csatlakozott, világörökségi besorolást, védett területbe, borászok szerint, ilyen erőmű, minőségi szőlő-, erőmű épülete, ekkora ipari, központi részén, úgynevezett magövezetben, térséget korábban, másik káros, borvidék központjában, térségben ráadásul, tokajiak szerint, erőmű jelentős, város levegőjében, nitrogén-dioxid koncentrációja, tokajiak attól, szerencsi objektum, egész tokaji, térségi mikroklímára, térségben több, hasonló nagyságú, hétvégi budapesti, világon egyedülálló, tranzitforgalom, hulladéktárolót, aláírásgyűjtést, elfogadhatatlan, érdekeltségébe, veszélyeztette, világörökséget, megakadályozni, koncentrációja, kezdeményeztek, pluszforgalmat, szalmatüzelésű, légszennyezést, felhasználják, veszélyezteti, világörökségi, tiltakozáshoz, üzemeltetését, megépítéséhez, hagyományokat, borfesztivált, tájékoztatták, szalmaerőműve, minősítéseket, pufferzónában, tőketerebesen, megvalósulása, létesítettek, mikroklímára, központjában, magövezetben, szőlészetből, ideiglenesen, köszönhetően, legismertebb, csatlakozott, szervesanyag, hatóságoktól, engedéllyel, engedélyező, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.